Jelenlegi hely

Az Eurofound elindítja az európai munkakörülményeket vizsgáló hatodik felméréssorozatát

(Dublin, Írország): Az Eurofound 2015. február 2-án kezdte meg a 6. európai munkakörülmény-felméréshez kapcsolódó adatfelvételt. Ennek a kulcsfontosságú és időszerű kutatásnak a célja, hogy több mint 43 000 munkavállaló válaszai alapján képet alakítson ki a jelenlegi európai munkakörülményekről, a munkavégzés és a foglalkoztatás színvonalára irányítsa a figyelmet, és lekövesse a folyamatosan változó trendeket. A 6. európai munkakörülmény-felmérés első eredményei 2015 végén jelennek meg. Magyarországon az adatfelvételt az Ipsos Zrt. végzi. A hazai terepmunka a 2015. február 23-i héten indul.

Tovább gyengült a Fidesz, csúcson a Jobbik

A Fidesznek ismét csökkent a szavazóbázisa, januárban a választókorú népesség 23 százaléka támogatta a kormánypártot, február elején 21 százalék. Erősített viszont a Jobbik, tábora a múltkori 14-ről 16 százalékra emelkedett. A nemzeti radikális pártnak még soha nem volt ilyen sok támogatója, jelenleg 1,3 millió választópolgár áll e politikai erő mögött. A pártrangsorban a Jobbik egyre közelebb kerül a Fideszhez, híveik számában már csak 400 ezres a különbség. Az MSZP táborának mérete rendkívül stabil, negyedik hónapja 11 százalékos, ez 900 ezer szavazót jelent.

Gazdasági közhangulat: a világ és Magyarország jobban teljesít?

Az Ipsos 25 országban végzett közvélemény-kutatásának eredményei nem igazolják vissza a gazdasági válságból való kilábalásról szóló optimista vélekedéseket. A tavalyi évben világszerte átlagosan 39 százaléknyian minősítették hazájuk gazdasági teljesítményét jónak, s ez arány alig magasabb az előző két esztendőben mért 37-37 százaléknál. A magyar lakosság gazdasági közérzete az elmúlt években javuló tendenciát mutatott, de még mindig a nemzetközi elégedettségi rangsor vége felé helyezkedünk el.

Ipsos Health Egészségpercek: Használjuk-e az egészségünk érdekében a technikai eszközeinket?

Az Ipsos Egészségügyi üzletága 2014 végén országos reprezentatív kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket? Töltünk-e le speciális egészségügyi, életvitellel, testmozgással, étrenddel, terápia menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazásokat? Ha igen, használjuk-e a mindennapokban? Vezetünk-e diabétesz, vérnyomás- vagy menstruációs naplót okostelefonunkon/tabletünkön? Eltároljuk-e laborleleteink adatait ezeken az eszközökön?

Kismérvű gyengülés a Fidesznél, stagnálás az ellenzéknél

Még az idei év elején is folytatódott a Fidesz visszaesése, igaz, ennek mértéke kisebb lett. A tavaly év végén két hónap alatt 10 százalékponttal, most további 2-vel csökkent a kormánypárt támogatottsága a teljes népességen belül. A Fidesznek negyedév alatt mindösszesen 1 millió fővel szűkült a tábora. Jelenleg 23 százaléknyi, azaz 1,8-1,9 millió választópolgár áll mögötte. Az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott az év fordulóján. Közülük továbbra is a Jobbik a legerősebb, a választókorúak 14 százalékára, nagyjából 1,1 millió főre számíthat.