Kvalitatív kutatások és média területen erősít az Ipsos

Tisztelt Szerkesztőség / Kedves Partnerünk!

Örömmel tájékoztatom, hogy 2015. november 9-én két kiváló szakemberrel bővült az Ipsos csapata: Bolyky Dániel kvalitatív kutatási igazgatóként, Kovács Balázs pedig a média csoport vezetőjeként csatlakozott azokhoz a területeinkhez, amelyeken az Ipsos eddig is vezető szerepet játszott, s melyek a menedzsment megerősítésével a jövőben a korábbiaknál is kiemeltebb jelentőséget kapnak.

Egymásnak ajánlják a felhasználók az Ubert

Az Uber megbízásából az Ipsos felmérést készített a magyar Uber-felhasználók körében. Statisztikai adatokból már korábban kiderült: a budapesti Uber-utazások közel egyharmada metróállomás közelében indul vagy végződik. Vagyis az Uber már most a tömegközlekedés kiegészítője Budapesten. Ezt erősítették meg a most napvilágot látott számok is. A felmérésből az is kiderült: a tipikus Uber-felhasználó egyedülálló, diplomás alkalmazott vagy közép- illetve felsővezető, húszas évei végén járó fiatal. Az utasok alapvetően nagyon elégedettek az Uberrel és bátran ajánlanák barátaiknak is a szolgáltatást.

Feitel Balázs az Ipsos ügyvezető igazgatója

2015. október 1-jétől ügyvezető igazgatói pozícióban csatlakozott hozzánk Feitel Balázs, aki közel húsz éve tevékenykedik a kutatói szakmában.

Erősödött a Fidesz

A nyár egyértelmű nyertese a Fidesz: júniusban a választókorú népesség 20 százaléka támogatta, most 24 százaléknyian állnak a kormánypárt mögött. Szeptemberben az idei év eddigi legjobb eredményét érte el a Fidesz, híveik száma 1,9 millió fő. A rangsor második helyén a Jobbik áll, a nyár elején 15 százaléknyi választóra számíthatott, ezúttal 14 százalékos – 1,1 milliós – a tábora. Valamelyest javított az MSZP, júniusban 9, most 10 százalék tartja magát szocialistának, ez nagyjából 800 ezer főt jelent.

A pártok veszteséges hónapjai

Az elmúlt két hónapot a pártok támogatottságának csökkenése, a politikától való elfordulás terjedése jellemezte. A Fidesz vesztesége minimális, az áprilisi 21-ről 20 százalékra szűkült a kormánypárti tábor – jelenleg 1,6 millióan tartoznak oda. A Jobbik valamivel többet veszített, két hónapja 17 százalékon állt, most 15 százalékos – 1,2 millió szavazópolgár követi a nemzeti radikális pártot. Az MSZP-nek a múltkori 11-ről 9 százalékra csökkent a támogatottsága, így nagyjából 750 ezren sorakoznak fel a baloldali párt mögé.

Az Ipsos kutat a Szigeten

A Sziget Kulturális Menedzser Iroda az Ipsos-t választotta 2015-ös rendezvényeinek felmérésére. A piackutató az egyes rendezvények látogatói profilját rajzolja fel, továbbá a fesztiválozók elégedettségével, igényeikkel kapcsolatos visszajelzésekkel segíti a megbízó munkáját. Az Ipsos munkatársai a nyár folyamán az összes, a Sziget stáb által szervezett rendezvényen feltűnnek, elsőként a budapesti Gourmet Fesztiválon.

Hullámzó gazdasági közhangulat

Az Ipsos 24 országban végzett közvélemény-kutatásának eredményei világszerte a gazdasági közhangulat stabilitását mutatják, hazánkban az ingadozás jellemző. A globális adatok az idei évben 39 és 41 százalék közöttiek, tavaly is nagyjából ugyanennyien minősítették hazájuk gazdasági teljesítményét jónak. Az előző esztendőben a magyarok átlagosan 18 százaléka értékelte kedvezően a nemzetgazdaság állapotát, idén januárban és februárban 16 százalék, márciusban 13 százalék, míg áprilisban ennél többen, 19 százaléknyian.

Stabil erőviszonyok a pártok között

Megállt a Jobbik táborának fél év óta történő bővülése, februárban a választókorúak 18, most 17 százaléka sorakozott fel mögéjük - ez a módosulás statisztikailag jelentéktelen. A Fidesz támogatottsága már harmadik hónapja változatlan, 21 százalékos. Az MSZP-t preferálók a tavalyi választások óta lényegében ugyanannyian vannak, a múlt hónapban 12, ezúttal 11 százaléknyian. Az LMP egyértelműen javított, ebben a ciklusban most van a legmagasabb, 5 százalékos támogatottsága.

Megújul az Ipsos!

Az Ipsos Csoport nemzetközi megújulása Magyarországon is változásokat hoz

Az Ipsos Csoport néhány hónappal ezelőtt nemzetközi szinten bejelentett “New Way” programja, amely most Magyarországra is megérkezett, négy területen fogalmaz meg fontos célkitűzéseket. Ezek a területek a következők:

Tovább erősödött a Jobbik

A Fidesz tábora a népesség egészén belül tavaly október és idén február között folyamatosan csökkent, a kormánypárt most maradt a múlt havi 21 százalékon. A Jobbik már egy hónappal ezelőtt is fennállásának legjobb eredményét érte el – a lakosság 16 százalékának támogatásával –, most tovább javított, a népesség 18 százaléka áll a nemzeti radikális párt mögött. Az MSZP legutóbb 11 százalékos táborral rendelkezett, jelenleg 12 százalékossal. A többi politikai erő támogatottsága nem módosult az elmúlt hónapban: a DK 4 százalékos, az LMP 3, az Együtt és a PM pedig 1-1 százalékos.