Stabil erőviszonyok a pártok között

Megállt a Jobbik táborának fél év óta történő bővülése, februárban a választókorúak 18, most 17 százaléka sorakozott fel mögéjük - ez a módosulás statisztikailag jelentéktelen. A Fidesz támogatottsága már harmadik hónapja változatlan, 21 százalékos. Az MSZP-t preferálók a tavalyi választások óta lényegében ugyanannyian vannak, a múlt hónapban 12, ezúttal 11 százaléknyian. Az LMP egyértelműen javított, ebben a ciklusban most van a legmagasabb, 5 százalékos támogatottsága.

Megújul az Ipsos!

Az Ipsos Csoport nemzetközi megújulása Magyarországon is változásokat hoz

Az Ipsos Csoport néhány hónappal ezelőtt nemzetközi szinten bejelentett “New Way” programja, amely most Magyarországra is megérkezett, négy területen fogalmaz meg fontos célkitűzéseket. Ezek a területek a következők:

Tovább erősödött a Jobbik

A Fidesz tábora a népesség egészén belül tavaly október és idén február között folyamatosan csökkent, a kormánypárt most maradt a múlt havi 21 százalékon. A Jobbik már egy hónappal ezelőtt is fennállásának legjobb eredményét érte el – a lakosság 16 százalékának támogatásával –, most tovább javított, a népesség 18 százaléka áll a nemzeti radikális párt mögött. Az MSZP legutóbb 11 százalékos táborral rendelkezett, jelenleg 12 százalékossal. A többi politikai erő támogatottsága nem módosult az elmúlt hónapban: a DK 4 százalékos, az LMP 3, az Együtt és a PM pedig 1-1 százalékos.

Ipsos: A lakosság több mint kétharmada ellenzi a kötelező vasárnapi zárva tartást

Az Ipsos friss felmérése szerint a magyar lakosság a vasárnapokat jellemzően otthon tölti, de közel negyedük a hét utolsó napjára ütemezte eddig az élelmiszer- és háztartási cikkek beszerzését. A felnőtt lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással.

Vezető piackutatók a Jazzy Rádióban

Kedd este Géczi Tamás, az Ipsos vezérigazgatója és Kozák Ákos, a GfK Hungária ügyvezető igazgatója voltak a 90.9 Jazzy Rádió vendégei.
A piackutatás jövőjéről, a szakma és piaci szegmens trendjeiről beszélgettek a közelgő Kutatás konferencia apropóján.
Aki lemaradt róla, meghallgathatja itt:
https://www.mediapiac.com/podcast/Geczi-Tamas-Kozak-akos/5139

Az Eurofound elindítja az európai munkakörülményeket vizsgáló hatodik felméréssorozatát

(Dublin, Írország): Az Eurofound 2015. február 2-án kezdte meg a 6. európai munkakörülmény-felméréshez kapcsolódó adatfelvételt. Ennek a kulcsfontosságú és időszerű kutatásnak a célja, hogy több mint 43 000 munkavállaló válaszai alapján képet alakítson ki a jelenlegi európai munkakörülményekről, a munkavégzés és a foglalkoztatás színvonalára irányítsa a figyelmet, és lekövesse a folyamatosan változó trendeket. A 6. európai munkakörülmény-felmérés első eredményei 2015 végén jelennek meg. Magyarországon az adatfelvételt az Ipsos Zrt. végzi. A hazai terepmunka a 2015. február 23-i héten indul.

Tovább gyengült a Fidesz, csúcson a Jobbik

A Fidesznek ismét csökkent a szavazóbázisa, januárban a választókorú népesség 23 százaléka támogatta a kormánypártot, február elején 21 százalék. Erősített viszont a Jobbik, tábora a múltkori 14-ről 16 százalékra emelkedett. A nemzeti radikális pártnak még soha nem volt ilyen sok támogatója, jelenleg 1,3 millió választópolgár áll e politikai erő mögött. A pártrangsorban a Jobbik egyre közelebb kerül a Fideszhez, híveik számában már csak 400 ezres a különbség. Az MSZP táborának mérete rendkívül stabil, negyedik hónapja 11 százalékos, ez 900 ezer szavazót jelent.

Gazdasági közhangulat: a világ és Magyarország jobban teljesít?

Az Ipsos 25 országban végzett közvélemény-kutatásának eredményei nem igazolják vissza a gazdasági válságból való kilábalásról szóló optimista vélekedéseket. A tavalyi évben világszerte átlagosan 39 százaléknyian minősítették hazájuk gazdasági teljesítményét jónak, s ez arány alig magasabb az előző két esztendőben mért 37-37 százaléknál. A magyar lakosság gazdasági közérzete az elmúlt években javuló tendenciát mutatott, de még mindig a nemzetközi elégedettségi rangsor vége felé helyezkedünk el.

Ipsos Health Egészségpercek: Használjuk-e az egészségünk érdekében a technikai eszközeinket?

Az Ipsos Egészségügyi üzletága 2014 végén országos reprezentatív kutatást végzett a felnőtt magyar lakosság körében azzal kapcsolatban, hogy egészségügyi témákban mire és hogyan használjuk az okostelefonunkat/tabletünket? Töltünk-e le speciális egészségügyi, életvitellel, testmozgással, étrenddel, terápia menedzsmenttel kapcsolatos alkalmazásokat? Ha igen, használjuk-e a mindennapokban? Vezetünk-e diabétesz, vérnyomás- vagy menstruációs naplót okostelefonunkon/tabletünkön? Eltároljuk-e laborleleteink adatait ezeken az eszközökön?

Kismérvű gyengülés a Fidesznél, stagnálás az ellenzéknél

Még az idei év elején is folytatódott a Fidesz visszaesése, igaz, ennek mértéke kisebb lett. A tavaly év végén két hónap alatt 10 százalékponttal, most további 2-vel csökkent a kormánypárt támogatottsága a teljes népességen belül. A Fidesznek negyedév alatt mindösszesen 1 millió fővel szűkült a tábora. Jelenleg 23 százaléknyi, azaz 1,8-1,9 millió választópolgár áll mögötte. Az ellenzéki pártok támogatottsága nem változott az év fordulóján. Közülük továbbra is a Jobbik a legerősebb, a választókorúak 14 százalékára, nagyjából 1,1 millió főre számíthat.