Reklámkutatás
Ipsos ASI - Reklámkutatás

Az ASI az Ipsos reklámkutatásra szakosodott részlege, amely világszerte több mint 40 éve végez reklámteszteket és tracking kutatásokat. Globálisan több mint 75,000 reklámot teszteltünk az elmúlt negyven évben, míg Magyarország több mint 300-at a 2004-es indulás óta.

Ipsosnál mi hiszünk abban, hogy sikeres kommunikációval erős márkákat építhetünk. Ezért az ASI üzletága a reklámkutatási megoldások teljes palettájával segíti ügyfeleit abban, hogy a kreatív fejlesztés során a legjobb döntéseket hozzák, ezáltal maximalizálva a reklámokra költött befektetéseik megtérülését. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy kutatási tapasztalatunkat felhasználva releváns insightokkal segítsük ügyfeleinket a reklámfejlesztés különböző szakaszában.

Tracking kutatásokat több, mint tíz éve végzünk Magyarországon, a fogyasztási javak (FMCG), a telekommunikáció, a pénzügyi szolgáltatók és a gyógyszeripar (OTC) számára. Minden egyes szektor esetében saját normákkal rendelkezünk. Trackingjeink a modularitás elvére épülnek – csak azt mérjük, és csak akkor, ami éppen szükséges. Az adatszolgáltatáson túl elemzést is nyújtunk, az adott szektorban tapasztalattal rendelkező kollegák segítségével.

Reklámkutatások

Amit kínálunk

1. AdLab

Ipsos ASI Next*AdLab

Az AdLab egy olyan reklámtesztelésre kifejlesztett komplex módszer, amely az egzakt kvantitatív adatok mellett az eredmények kvalitatív értelmezését is nyújtja.

Két tesztelendő reklámanyag esetében négy - egyenként egy órás - kvantitatív vizsgálatot végzünk 25 fő bevonásával, akik egy szavazó-berendezés segítségével válaszolnak a reklám levetítése után a kivetítőn megjelenő kérdésekre. Ezt követi két egy órás fókuszcsoport 8 fő részvételével. Összesen 100 válaszadót vonunk be a kvantitatív vizsgálatba, és ebből 16 részt vesz a fókuszcsoporton is. A teljes adatfelvétel egy nap alatt zajlik, transzparens módon, minden az ügyfeleink szemei előtt.

Három tesztelendő reklámanyag esetében hat kvantitatív szakaszt követ három fókusz csoport, és ez esetben az adatfelvétel két nap alatt valósul meg.

Az eredmények rendkívül gyorsan, 24 órával az adatfelvétel vége után már rendelkezésünkre állnak.

Mikor érdemes ezt a módszert választani:

 • Ha szeretné ötvözni a kvantitatív reklámtesztelés pontosságát és a fókuszcsoportok gazdagságát
 • Ha korai szakaszban lévő kreatív anyagokat (storyboard, animatic) szeretne tesztelni, de a szokásos fókuszcsoportos megoldásnál egy kicsit egzaktabbat szeretne.
 • Ha nagyon közel van már a forgatás ideje, de előtte még egy nagyon gyors kutatással szeretné kiválasztani a legjobb kreatívot.

2. ASI:Connect

Ipsos ASI Next*Connect

ASI:Connect az Ipsos legújabb, rugalmas, interaktív reklámteszt módszere. A digitális reklámtól kezdve a hagyományos média megoldásokon át képes egyedi reklámok, de akár teljes reklámkampányok értékelésére is.

Az ASI:Connect a következő fő területre fókuszál:

 • Reklámemlékezet: Hányan fognak emlékezni a reklámra? Tudják-e a márkához kötni? Meg fogják-e esetleg osztani a reklámot barátaikkal, ismerőseikkel?
 • Hatás: Tudja-e a reklám ösztönözni a vásárlást?
 • Márka érték: Tudja-e reklám építeni a márkát?
 • Diagnózis: Átmegy-e az üzenet? Mit kellene változtatni a reklámon, hogy egyszerűbb, érthetőbb, hatásosabb legyen?
 • Érzelmi hatás: Milyen érzelmi hatást vált ki a reklám? Milyen a reklám érzelmi és kognitív erőssége?

3. Brand Graph

Az Ipsos ASI elkötelezett az iránt, hogy csak azt mérje, ami igazán fontos a kommunikáció sikerességében.

Nagyon sok régi, évekkel ezelőtt indult tracking esik abba a hibába, hogy mindent mérni akar, és méghozzá folyamatosan. Az adatbőség azonban nem jár együtt az elemzés minőségével. Minél hosszabb egy kérdőív, minél hosszabb ideig tart egy személyes vagy online interjú, annál kevésbé megbízhatóak az adatok.

Ezért mi azt javasoljuk, hogy csak azt, és csak akkor mérjünk, ami igazán fontos.

Főbb területek, amelyekre a trackingjeinkben fókuszálni szoktunk:

 • Márka és reklám ismertség
 • Márka használat és vásárlás
 • Márka imázs
 • Márka érték modell
 • TV reklámok
 • Multimédia kommunikáció

Nem szükséges azonban mindezeket a mutatók folyamatos mérésére. Tudjuk, hogy a legtöbb szektorban a márka imázs és a márka érték lassan változik, ezért elegendő évente egy vagy két alkalommal kutatni. A kevesebb adat sokszor nagyobb megbízhatóságot jelent.

4. Brand Graph*360

A Brand*Graph 360 módszertanunk ügyfeleink multimédia kommunikációjának emlékezetességét és hatékonyságát méri. Külön-külön mérjük az egyes ügyfél találkozási pontok (touchpoint) elérését és hatását, valamint a teljes kampányt együttesen is. Ennek alapján meghatározható, hogy mekkora a hozzájárulása az egyes eszközöknek a kampány hatékonyságához. Javaslatot tudunk tenni arra nézve, hogy a média mix újrafogalmazásával hogyan lehet hatékonyabban elkölteni a média büdzsét a következő kampányban.

5. Márka érték modell (Brand Value Creator, BVC)

Az Ipsos ASI Márka érték modellje (BVC) a következő kérdésekre ad választ:

 • Miért nő vagy csökken a márkám piaci részesedése?
 • Mi az, amit szeretnek a márkámban a fogyasztók?
 • Vannak-e olyan piaci korlátok, amelyek akadályozzák a márkám növekedését?
 • Hogyan tudom növelni a márkám értékét?

Az Ipsos ASI legújabb márka érték modellje, a BVC a fogyasztói döntések alapján közelíti meg a márkát.

Minden márkának két erős összetevője van:

 • Attitűdinális érték: az a képesség, hogy a márka racionálisan vagy emocionálisan hasson a fogyasztóra.
 • Piaci hatások: az ár, a disztribúció, a promóciók stb. hatása a vásárlási szándékra.

Az Ipsos ASI több mint 30 kategóriában, 30 országban és 900 márkára validálta a BVC modellt.